Güneş ışığıyla çalışan lazerler, Mars’a seyahatin anahtarı olabilir

Bakterilerin Güneş Işığından Enerji Üretme Yetenekleri, Yeni Bir Enerji Kaynağı Olabilir

Bilim insanları, bakterilerin güneş ışığını enerjiye dönüştürme konusundaki doğal yeteneklerinden yararlanarak lazerlerin Mars’a yapılacak görevlere güç sağlayabileceğini ve dünyada temiz enerji kaynağı oluşturabileceğini belirtiyor.

Amacı, güneş ışığından gelen enerjiyi “yükseltmek” ve uzayda iletebilecek lazer ışınlarına dönüştürmek için belirli fotosentetik bakteri türlerinin ışık toplama antenlerini kullanmaktır.

Bilim insanları, organik malzemelerin kullanılmasının lazerlerin uzayda etkili bir şekilde yeniden yetiştirilebileceğini ve böylece dünyadan yeni parçalar gönderilmesine gerek kalmadan çalışmaya devam edebileceklerini vurguluyor.

Geleneksel yarı iletken güneş panellerine göre, bu süreç herhangi bir elektronik bileşene dayanmayacak. “APACE” adlı proje, teknolojiyi uzayda kullanıma uygun hale getirmeden önce laboratuvar koşullarında geliştirmeyi hedefliyor.

Araştırmacılar, başarılı olmaları halinde, teknolojinin Ay üsleri veya Mars görevleri de dahil olmak üzere uzay araştırmalarına güç sağlayabileceğini ve dünyada temiz enerji iletimi için yeni bir yol açabileceğini belirtiyorlar.

Heriot-Watt Fotonik ve Kuantum Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Erik Gauger, teknolojinin potansiyel olarak “uzay gücünde bir atılım” olabileceğini ifade ediyor.

Araştırma ekibi, evrimleşmiş bakteri türlerinden ışık toplama makinelerini inceleyerek işe başlayacak. Bu bakteriler, doğanın en verimli güneş toplayıcıları haline getiren özelleşmiş moleküler anten yapılarına sahip.

Araştırmacılar ayrıca, bu yapıların yapay versiyonlarını geliştirerek hem doğal hem de yapay ışık toplayıcılarla çalışabilen yeni lazer malzemeleri üzerinde çalışacaklar.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top