İstanbul’un Sinema Tarihi Konak Sineması İle Canlanıyor
1950’lerde kültür sanatın ve özellikle de sinemanın kalbi İstanbul, Beyoğlu’nda atıyordu. Ancak Şişli civarında da sinema salonları açılmaya başlamıştı. Site (2012’de kapandı) ve Kent (kültür merkezine dönüştürüldü) Sinemaları ile birlikte bölgenin en eski sinemalarından biri de Konak Sineması’ydı. Başaran Apartmanı’nın alt katında ‘50’lerin sonlarında açılan sinema; koltuklarından havalandırmasına, perdesinden ses düzenine kadar o zamanın en yeni teknolojisi ile donatılmıştı. O zamanki gazete ilanlarında bu özellikleri belirtiliyor ve sinemanın programında dönemin en popüler filmleri yer alıyordu. Mimar Rükneddin Güney tarafından tasarlanan ve dekorasyonu yapılan sinema, 360 kişilik balkon dahil 1000 kişi kapasiteli salona sahipti ki bugünden bakınca ortalama düzeydeki üç-dört sinema salonunun toplamından bile daha büyüktü. Onu diğer sinemalardan ayıran başlıca özelliği ise iki katlı fuaye alanındaki rölyeflerdi. O rölyefler ünlü heykeltıraş Şadi Çalık’ın imzasını taşıyordu ve ulusal dansları temsil eden bu rölyefler beyaz bir duvarın üzerine yerleştirilmişti. Rölyeflerin önünden geçerken müze havası da soluyordu sinemaseverler. 1990’da Orhan Pamuk’un “Kara Kitap”ına da konu olacaktı bu sinema.
Rölyefler Erol Evgin’de
Yıllarca film gösterimleri yapılan salon, sonrasında Devekuşu Kabere’nin oyunlarının ev sahibi oldu. 1987’de iki katlı bir alışveriş merkezi olması planlandı. Banker Kastelli’nin sinemayı satın almasıyla bu alan, dükkânların olduğu bir pasaj hâline dönüştü. Sonrasında ise metruk bir şekilde bugünlere geldi. Sinemanın içindeki rölyeflerin nerede olduğu uzun zamandır merak konusuydu. Rölyeflere, Şadi Çalık’ın öğrencisi olan Erol Evgin’in sahip çıktığı ortaya çıktı.
Şimdilerde İBB Miras ve Şişli Belediyesi iş birliğiyle Konak Sineması’nın yeniden canlandırılması için çalışmalara başlandı. Uzun zamandır atıl, terk edilmiş vaziyette bulunan sinemanın eski ihtişamına ve işlevine kavuşturulması planlanıyor. Şadi Çalık’ın ünlü rölyeflerinin sinemaya geri dönüp dönmeyeceği ise netleşmiş değil.
Herkese göre ‘Habitat’
İBB Kültür tarafından hayata geçirilen Habitat Sahne, Şişli’deki İBB Habitat Yaşam Merkezi’nde kapılarını açtı. 130 kişilik kapasitesiyle modern bir blackbox sahne olarak tasarlanan tiyatro salonu, okuma provaları ve atölyeler için salon olmak üzere toplam bin 332 metrekare alana kuruldu. Merkez tiyatrolar, performans sanatçıları ve bağımsız sanatçıların kullanımına sunulacak. İlk hafta Tiyatro Pera’dan “Barda Son Gece”, Kats Sahne’den “Seyirci”, Şişli Tiyatrosu’ndan “Yan Rol” adlı yetişkin oyunları ve Tiyatro Fanzin’den “Shakespeare’in Perileri” adlı çocuk oyunu, Itri ve Bach klasik müzik konseri ile atölyeler Habitat Sahne’de olacak.